دروس عمومی رشتهی علوم و معارف اسلامی همان دروس رشتهی ادبیات و علوم انسانی است، اما دروس تخصصی این رشته عمدتاً از پایه ی دوم تحصیلی آغاز میشود. دروس تخصصی درپایه های مختلف عبارتند از :
1- در پایه ی اول : عربی تکمیلی(1)، احکام و اخلاق
2- درپایه ی دوم : تفسیرو علوم قرآنی(1)، اصول عقاید(1)، عربی(2)، قرائت و تجوید قرآن (ویژه رشتهی معارف)، تاریخ اسلام(1) ، اخلاق(1) ، احکام و آشنایی با مفردات قرآن .
3- در پایهی سوم دانشآموزان رشتهی علوم و معارف اسلامی، درسهای: اصول عقاید(2)، عربی(3)ویژهی رشتهی معارف، تاریخ اسلام(2)، تفسیر و علوم قرآنی(2)، فن سخنوری و اخلاق(2)،
4- در دوره ی پیشدانشگاهی در نیم سال اول: اخلاق(1)، اصول عقاید(1)، ادبیات عرب(1)، منطق صوری و اصول فقه و در نیم سال دوم: اخلاق(2)، ادبیات عرب(2) و فقه .
برای دروس تخصصی از کتابهای تالیف شده موجود استفاده میشود. برای مثال: برای درس عربی تخصصی، از کتاب مبادی العربیه (جلد اول و سوم ) و کتاب الهدایه ، برای درس تجوید، از کتاب حلیهالقرآن، برای درس تاریخ اسلام، ازکتاب سیمای پیشوایان تالیف مهدی پیشوایی و کتاب تاریخ تحلیلی اسلام تألیف دکتر شهیدی، برای درس فقه، از کتاب تبصرهالمتعلمین علامه حلی، کتاب قرآن در اسلام تالیف مرحوم علامه طباطبایی و آشنایی با قرآن از آثار شهید مطهری، استفاده می شود.
چند نکته مهم
1- دروس تخصصی ارائه شده در دبیرستان های علوم و معارف اسلامی معادل حدود 2 سال تحصیل علوم حوزوی میباشد که پس از پذیرش افراد علاقمند به ادامه تحصیل در حوزه های علمیه از آنان پذیرفته می شود.
2- فارغ التحصیلان این رشته در آزمون کنکور سراسری علاوه بر سؤالات آزمون گروه علوم انسانی20 سوال تخصصی ازکتب اصول عقاید و فقه دریافت خواهند کرد که ضریب مثبت داشته و سبب کسب رتبه های بالاتر توسط این متقاضیان نسبت به فارغ التحصیلان رشته ادبیات و علوم انسانی می شود .
3- برنامه های درسی در این مدارس به گونه ای تنظیم شده که برای دانش آموزان بیشترین شانس قبولی را در رشته های گروه آزمایشی علوم انسانی در دانشگاه های کشور فراهم می آورد .