متوسطه دوره دوم پسرانه علوم و معارف اسلامي صدرا فسا
   


1 اردیبهشت 1395

عمليات کربلای۴ تاریخ عملیات: ۰۳ دي 1365

مولف: سید اصغر حقیقتکیش   /  دسته: دسته بندی نشده   /  رتبه دهید:

نام عملیات: کربلای ۴
زمان عملیات: ۳ تا ۱۳۶۵/۱۰/۵
مکان عملیات: جبهه جنوب موقعیت: جنوب و غرب خرمشهر
نوع تک: گسترده
فرماندهی: سپاه سازمان: سپاه
استعداد نیروهای درگیر: ایران؛ ۲۵۰ گردان پیاده و ۲۶ گردان توپخانه، عراق؛ ۱۲۳ گردان پیاده، زرهی، مکانیزه، کماندویی و گارد
تلفات انسانی عراق: ۸۰۶۰ نفر 
هدف عملیات: تصرف کامل شبه‌جزیره فاو، شهرک ابوخصیب و محاصره بصره
چکیده: سپاه برای انجام این عملیات که در صورت پیروزی سرنوشت جنگ را مشخص می‌کرد تمام منابع خود را بسیج نمود و همین تمرکز نیرو باعث هوشیاری عراق گردید ضمن آن‌که با کمک ماهواره‌های جاسوسی آمریکایی، عراقی‌ها حتی از مکان معابر نفوذ نیروهای ایران خبر داشتند! با آغاز عملیات، هرچند در چند محور نیروهای ایرانی موفق به پیشروی شده و حتی لشگر ۱۴ امام حسین(ع) توانست به تأسیسات پالایشگاه بصره نفوذ کند، آمادگی عراق و مقاومت شدید همراه با آتش سنگین توپخانه و بمباران گسترده شیمیایی، باعث شد تا نیروهای ایرانی ۴۸ ساعت بعد از آغاز حمله به مواضع اولیه بازگردند.
عملیات:
تصمیم‌ برای یكسره كردن كار جنگ با اجرای عملیات بزرگ در سال ۶۵ تلاش سپاه پاسداران را برای طراحی عملیات كربلای ۴ در منطقه ابوالخصیب و شلمچه با هدف رسیدن به دروازه‌های بصره درپی داشت. از طرفی جنگ شهرها در سطح گسترده، حمله به مراكز اقتصادی، صنعتی و نفتی فشار فوق‌العاده‌ای را بر كشور وارد ساخت، به‌ویژه كاهش بسیار زیاد قیمت نفت تا مرز ۵/۵ دلار در هر بشكه موجب تشدید این فشارها شد. همراه با این فشارها تحرك جدید دشمن در عرصه زمینی كه پس از اشغال اراضی كشور در آغاز جنگ برای نخستین‌بار صورت می‌گرفت جبهه خودی را تحت فشار قرار داده بود. 
در چنین شرایطی براساس راهبرد نظامی ارائه شده از سوی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به مسئولان كشور برای نیل به پیروزی در جنگ باید در جبهه جنوب، جاده‌های شمالی و جنوبی بصره و نیز در جبهه شمالی جاده‌های مواصلاتی كركوك به بغداد قطع و یا تهدید شوند و در نتیجه صدور نفت عراق به خارج كاملاً قطع گردد و سپس حركت اصلی به سمت بغداد شروع شود. برهمین اساس محاصره و سپس تصرف شهر بصره به‌عنوان هدف عملیات اصلی سپاه پاسداران در سال ۶۵ مورد توجه قرار گرفت. از دیگر ویژگی‌هایی كه باعث انتخاب این منطقه برای عملیات شد عوارض موجود در زمین غرب اروند در منطقه ابوالخصیب بود، زیرا وجود نهر‌ها، نخلستان‌ها و كانال‌های كشاورزی و نیز عدم وجود استحكامات در منطقه پتروشیمی تا بصره این منطقه را قابل‌تصرف و پدافند می‌نمود. هم‌چنین به دلیل آن‌كه دو جناح منطقه عملیاتی از شمال به آب‌گرفتگی شلمچه و كانال ماهی و از جنوب به خور زبیر و زمین‌های باتلاقی اطراف آن محدود شده بود قدرت تحرك دشمن ضعیف برآورد می‌شد. مزیت دیگر منطقه عملیاتی واگذاری مسئولیت حفاظت و اداره آن به سپاه‌های سوم و هفتم عراق بود.
کربلای۴

تعداد مشاهده (682)       نظرات (0)

نظرات کاربران درباره خبر "عمليات کربلای۴ تاریخ عملیات: ۰۳ دي 1365"


نظرتان را بیان کنید

نام:
پست الکترونیکی:
نظر:
کد بالا را در محل مربوطه وارد نمایید

   
نقشه سایت